top of page

FAQ - ofte stilte spørsmål

Hva gjelder for meg?
Les tariffavtalen om du har en, eller les arbeidsmiljøloven.

Kan arbeidsgiver bestemme når jeg tar ut ammefri?
 

Nei. Arbeidsgiver kan ikke pålegge en kvinne å ta ut ammefri når det passer arbeidsgiver. 

 

Ammefri kan gi ulempe for arbeidsgiver, men det er arbeidsgivers plikt å løse dette, slik arbeidstilsynet skriver på sine sider om ammefri: ”Arbeidsgivar kan ikkje styre når arbeidstakaren tek fri og grunngi dette med omsyn til drift på arbeidsplassen. Dersom ammefri fører til problem eller ulemper for arbeidsgivar, er det arbeidsgivar sitt ansvar å løyse dette. Arbeidsgivar kan derfor ikkje pålegge ein arbeidstakar som ammar, å ta ammefri på starten eller slutten av dagen eller nekte hen ammefri på grunn av låg bemanning.”[1]

 

Kommunesektoren (KS) skriver dette på sine nettsider: ”Det vil som utgangspunkt være barnets behov og morens mulighet til å styre ammingen som påvirker uttaket av ammefritiden. Det kan ikke foretas noen prøving av om amming er til barnets fordel, eller om det av andre årsaker er nødvendig at barnet ammes.”[https://www.ks.no/fagomrader/lonn-og-tariff/hovedtariffavtalen/ammefri2/]
 

Hva kan ammefri brukes på?


Ammefri skal brukes til amming eller det som er nødvendig for å amme.  Eksempelvis amming og reise. [6] Pumping er sidestilt med amming, så da må desinfisering av utstyr gå inn i ammefri. Ammefri er ikke en kompensasjon for at du ammer, altså at du får fri i løpet av arbeidsdagen fordi du f.eks. ammer på natt. 


Får jeg ekstra kompensasjon for reise?


Nei, ammefri inkluderer tiden du bruker på reise. 
Eksempel: Hvis du har 1 time betalt ammefri og har 20 minutter reisevei hver vei, kan du bruke 40 minutter på reise og 20 minutter på amming. Du får ikke 1 time til amming og ekstra 40 minutter til reise.

Noen lokale tariffavtaler kan gi ekstra kompensasjon for reise.
 

Er reise på begynnelsen og slutten av arbeidsdagen ammefri?


Hvis tiden du trenger for å amme går inn i arbeidsdagen, f.eks. å reise til eller fra ammebarn, så er det ammefri. 

 

Eksempel: Du begynner opprinnelig på jobb kl 08.00 og har 30 minutter reisevei. Du ammer kl. 7.30-08.00. Da kan du ta ut 30 minutter ammefri 08.00-08.30 for reisen til jobb, fordi du kommer senere på jobb fordi du ammer. Da vil tiden du trenger for å amme gå inn i arbeidsdagen din. 
 

Hvor mye ubetalt ammefri kan jeg ta?
 

Så mye du vil, så lenge ammefri brukes til amming eller pumping og det du trenger for å amme.
 

Har lengde på arbeidsdag noe å si for hvor mye  ammefri jeg kan ta ut?


Det kommer an på hvor du jobber, sjekk tariffavtalen hvis du har en eller les arbeidsmiljøloven § 12-8. Arbeidsmiljøloven sier at ammefri baserer seg på at man jobber 7 timer eller mer. KS har ingen krav til arbeidsdagens lengde. Staten sier ”En arbeidstaker som arbeider hel arbeidsdag og som ammer sitt barn har rett til tjenestefri med full lønn etter i inntil to timer pr. dag. En arbeidstaker som arbeider mellom 2/3 og hel dag og som ammer sitt barn har rett til tjenestefri med full lønn inntil én time pr. dag. Arbeidstakere som arbeider mindre enn 2/3 dag og som ammer sitt barn, har rett til tjenestefri uten lønn.”

Har ansettelsesforhold noe å si for hvor mye ammefri jeg kan ta ut?
 

Nei, alle har rett på ammefri om de så er ringevikar eller midlertidig ansatt, så lenge de innfrir krav til arbeidsdagens lengde. Eneste unntak kan være om du er ansatt via bemanningsbyrå; Da kan du få ammefri etter arbeidsmiljøloven, men ikke nødvendigvis arbeidsstedets (for eksempel kommunal) tariffavtale. Dette er på grunn av likebehandlingsprinsippet. 

Jeg er deltidsansatt: Hvor mye ammefri kan jeg ta?
 

Det er anbefalt å ta ammefri forholdsmessig, så lenge du innfrir eventuelle krav til arbeidsdagens lengde. Dette gjelder også ved sykemelding.
 

Eksempel: Jobber du i KS og har krav på inntil 2 timer ammefri om dagen, dvs 10 timer i uka, er det rimelig å anta at en 50 %-stilling kan ta ut 5 timer i uka, maks to timer om dagen.

Må jeg ta igjen arbeidsoppgaver når jeg har ammefri?
 

Nei, da har du ikke fått reell ammefri, men fleksitid. Ammefri skal gi lette i arbeidsbyrden. I forarbeidene til ammefri står det at kvinnen ikke plikter å ta igjen ammefri ved senere arbeid [7]. Se også vårt avsnitt om overtid.

Eksempel: En kvinne i hjemmetjenesten får ammefri, men får ikke færre hjemmebesøk. Det vil si at kvinnen ikke har fått reell ammefri, hun har bare fått mindre tid å gjøre arbeidsoppgavene på. Dette blir 100 % jobb i en deltidsramme. 


Har jeg krav på betalt overtid?
 

Ja, hvis du jobber i et yrke med betalt overtid. Ammefri er ikke fri. Det er en del av arbeidsdagen din. I følge ILO-konvensjonen om mødrevern skal pausene (ammefri) sees som arbeidstid. Convention C183 - Maternity Protection Convention, 2000 (No. 183) (ilo.org) (Se «Breastfeeding mothers, Article 10» [5] [4]

Eksempel: En kvinne har to timer betalt ammefri om dagen. Hun jobber 8-13.30 og har ammefri 13.30-15.30. Sjefen kaller henne tilbake til jobb 15.30 og sier at dette ikke er overtid fordi kvinnen har hatt fri i to timer og derfor ikke jobber over 7,5 time. Dette er ikke riktig og kvinnen skal ha overtidsbetalt.


Døgnvakt

Antall timer ammefri er per arbeidsdag. Du får ikke automatisk flere timer betalt ammefri om du har lange vakter. Du kan ta ut så mye ubetalt ammefri du ønsker.
 

Medmor
 

Medmor har også rett på ammefri. Det står i loven at kvinne som ammer sitt barn har rett på ammefri, så hvis medmor ammer har hun også krav på ammefri.

 

Lærer - Kan rektor legge all min ammefri i planleggingstiden? 
 

Nei, da får du ingen reell ammefri eller lette i arbeidsbyrden. Pedagoger må få forholdsmessig redusert stilling slik at de både får mindre undervisning OG planlegging. 


Eksempel: lærer som er ansatt i KS-området kan få inntil to timer betalt ammefri om dagen. Denne tiden kan ikke tas fra kun ubunden tid; Altså all tid læreren har til forberedelse. Med utgangspunkt i en arbeidsuke på 37,5 time, skal en lærer som har 2 timer ammefri daglig få 26,67 % mindre stilling, slik at det både blir mindre undervisning og mindre planlegging. [2] [3]

 

Hvordan søker jeg om ammefri? 
 

Ammefri er ikke noe du søker om, det er noe du tar ut (selv om enkelte arbeidsplasser formulerer det som at du må "søke ammefri"). Eksempeltekst når du gir beskjed om uttak om ammefri er: Jeg kommer til å ta ut betalt ammefri daglig kl xx - xx og kan derfor jobbe xx-xx. Jeg gir beskjed om behovet endrer seg. 

Det kan være fint å gi beskjed ca 4 uker før du starter i jobb, men det finnes ingen regelverk rundt når og hvordan man skal opplyse om uttak ammefri. Om du har behov for tilrettelegging, f.eks et rom å amme i, et kjøleskap å oppbevare melk i e.l., så kan du også gi beskjed om det her. Du har ellers ingen opplysningsplikt rundt din ammefri.

Vi erfarer at enkelte arbeidsgivere går langt i å be om innsyn i barnets spisevaner og helse, og at dette innsynet brukes til å debattere mor ut av å benytte ammefri eller å ta ut ammefri på tidspunkter som passer arbeidsgiver og ikke diebarnet. Dette er å tre langt utenfor arbeidsgivers myndighetsområde og bryter med arbeidsmiljøloven § 9-3. Arbeidsgiver i kommunsektor kan be om attest på at det foregår amming etter barnet er 9 mnd, og attest på særskilt behov etter 12 mnd. Se mer om særskilt behov under regelverket.


KILDER:

[1] https://www.arbeidstilsynet.no/arbeidsforhold/permisjoner/foreldrepermisjon/ammefri/ 

[2] https://www.norsklektorlag.no/info/full-pupp-i-skolen/

 

[3] https://www.utdanningsforbundet.no/lonn-og-arbeidsvilkar/sporsmal-og-svar/artikler-lov-og-rett/lov-og-rett-artikler/rett-til-ammefri/ 

[4] (https://www.ilo.org/dyn/normlex/en/f?p=NORMLEXPUB:11200:0::NO::P11200_COUNTRY_ID:102785) 

[5] Arbeidstilsynet bekrefter i mail til Ammefri råd og rettigheter 3. januar 2024 at en arbeidsdag på 7,5 time med en lønnet time til amming fortsatt skal regnes som en arbeidsdag på 7,5 time. 

[6] https://juristen.no/ditt-arbeidsliv/2019/02/rett-til-ammefri 

[7] https://www.regjeringen.no/contentassets/79853cfc482b44ca94e5daa9d0beef06/no/pdfs/prp201220130072000dddpdfs.pdf 

bottom of page